Suzuki Swift Sport Bygget For Svingete Veier

Suzuki Swift Sport

Foto: Eier

I denne artikkelen tar vi for oss undertegnedes egen førstegenerasjons Suzuki Swift Sport ZC31S fra 2007.

Bilen ble importert fra Japan i 2021, og er således en ekte JDM maskin. Suzuki Swift Sport modellen er igrunn ganske undervurdert, og det betyr at det er en av få morsomme JDM biler som fortsatt kan kjøpes for en billig penge.

Det er absolutt ikke mangel på Suzuki Swifter på norske veier, men de fleste du finner her til lands har en astmatisk 1.3 liter under panseret og 4x4.

Greit nok, Sport modellen er ikke akkurat noen kraftpakke heller, 1.6 literen produserer rundt 125 elleville ponnier som standard, og de er kun sendt til framhjulene, men det er karosseri- og understell oppgraderingene som gjør den spesiell.

Her finner du for eksempel ikke reservehjul i bagasjerommet, gulvet er helt flatt for å gjøre den stivere.

Denne bilen har også fått et tonn av andre oppgradinger, de fleste utført av forrige eier, men også noen jeg har gjort selv.

Problemer Med Import Fra Japan

Foto: Eier

Swiften var i utgangspunktet ikke førstevalget, men prisen var rett og den så dønn strøken ut. Jeg hadde også lest meg opp på modellen på nettet, og foruten noen problemer med girkassen var det ingen eiere som hadde noe å utsette på den. 

Det var faktisk bortimot umulig å finne noen negative anmeldelser fra noen av de største og mest seriøse bilnettsidene/magasinene.

Etter noen meldinger frem og tilbake med salgsagenten bestemte jeg meg for å slå til. Jeg ble fortalt at bilen gikk igjennom det som var av kontroller i Japan – JEVIC, Shaken, you name it. 

Dette skulle fort vise seg å være en sannhet med modifikasjoner, og den var ikke så strøken som jeg ble fortalt. Mest sannsynlig har de betalt noen for godkjenningspapirene, eller de har kontakter som utfører godkjenningen for dem.

Når bilen ankom hadde frontfangeren fått seg en trøkk, så den hang litt ned på ene siden. Heldigvis var det ingen lakkskader eller bulker. Dette har garantert skjedd under transport, men selv om jeg betalte ekstra for fraktforsikring nektet både shipping selskapet og agenten for at det ble dekket av forsikringen de tilbød.

Når jeg åpnet panseret for å sjekke oljen, oppdaget jeg at HKS luftfilteret var byttet ut med det originale filteret. Selger nektet å ordne opp i dette også.

I det jeg setter bilen i gir oppdaget jeg umiddelbart at girkassen var gåen. Jepp, selvfølgelig hadde den det ene problemet disse bilene lider av. Dette var absolutt noe de ville oppdaget dersom bilen faktisk måtte igjennom godkjenningsprosessen.

Det vanker ingen premie dersom du nå gjettet at både selger og agent nektet for at noe var galt når de leverte bilen til shipping selskapet – som på sin side sa at den var sånn når de fikk den. Ord mot ord… mot ord.

Når jeg kom hjem og fikk gått skikkelig igjennom bilen oppdaget jeg også at samtlige foringer måtte byttes.

Jeg innså snart at jeg kunne skyte en lang hvit pil etter noen som helst form for kompensasjon her, både agent og shipping selskap krevde papirer som ingen hadde sendt meg når kontrakten ble signert, så det var bare å sette igang å fikse alt selv.

På dette tidspunktet angret jeg litt på at jeg ikke kjøpte en av de andre bilene jeg vurderte istedet, men slo meg til ro med at de også sikkert hadde skjulte problemer.

En Momentbil Uten Like

Suzuki Swift Sport interiør

Foto: Eier

Det skal nevnes at alt var ikke bare sorgen. Bilen kom med et supersjeldent Suzuki Sport bodykit og Recaro skinn/alcantara interiør. Den har også et Monster Sport panser og eksos, sistnevnte gir den et brøl som ikke helt matcher ytelsene, men det er ikke så høylydt at det byr på problemer. 

Öhlins coilovers, Cusco tårnstag foran, Suzuki Sport stag bak, og Gram Lights 57G felger som er rammet inn i Michelin Pilot gummi hjelper alle til med å holde bilen under kontroll når det går litt fort i svingene – bokstavelig talt.

Etter jeg fikk bilen har jeg installert en overhalt girkasse fra England, polyuretan foringer rund baut, og Nagisa Auto lenkestag.

Selv med coilovers og polyforinger er ikke bilen ukomfortabel å kjøre. Jeg har hatt biler med billigere oppsett tidligere, og de kan ikke sammenlignes med denne, så det er nok mye grunnet pris/merke og oppsett.

Det skal tidligere eier ha, han kan en ting eller to om å sette opp en bil skikkelig og få alle innstillingene spot-on! Han sparte meg for mye arbeid der, og siden han kun brukte kvalitetsdeler har den ikke gitt meg andre problemer enn det som måtte fikses når jeg fikk den. Har kun fulgt servicer, byttet batteri og dekk, og bilen går som en klokke 20.000 km senere.

Med tanke på oppsettet ser jeg for meg at den har kjørt noen togue runs i Japan, og jeg kan med hånden på hjertet si at ingenting jeg har eid tidligere kan måle seg på en svingete vei, og jeg har hatt en god del modifiserte biler opp igjennom årenes løp. 

Selvfølgelig hadde det vært kjekt med mer hester under panseret til tider, men dette er en moment bil. Her må man holde tunga rett i munnen, sørge for å velge rett gir før svingen, og danse på pedalene for å holde momentet gående.

En Bil Som Sprer Glede

Foto: Eier

Selv om jeg vanligvis ikke er en fan av 5-dørs biler syns jeg den ser ganske tøff ut også – det er alltid noen som snur seg når jeg kjører, og det mangler ikke på komplimenter, så det er tydelig at andre også liker den. 

Faktisk kom jeg ut fra et kjøpesenter og oppdaget leppestift på panseret, så da var det sikkert en “influenser” som koste seg med en liten photoshoot? Min kone var ikke så veldig happy når det skjedde, men det er vel prisen man betaler for å kjøre en annerledes bil?! Uansett er det morsomt at noen faktisk kysset et panser fullt av veistøv og døde insekter.

I disse dager er det også en bonus at den bruker minimalt med bensin, selv når jeg kjører som om jeg har Satan i hælene… som selvfølgelig kun skjer på bane. 

Galleri:

Eier: André Nalin

Yrke: Motorjournalist

Spesifikasjoner:

Merke: Suzuki

Modell: Swift Sport ZC31S

År: 2007

Motor: Standard bortsett fra et Simota innsug og Monster Sport eksos

Effekt: 125 Hk

Dreiemoment: 148 Nm

0-100 km/t: 9.2s

Toppfart: 200 km/t

Vekt: 1060 kg

Styling: Suzuki Sport front, sideskjørt, hekkskjørt, Monster Sport panser.

Lakk: Original Suzuki Pearl White

Interiør: Original svart skinn og alcantara med røde sømmer

Understell og bremser: EBC Green Stuff klosser, original skiver, Polyflex polyuretan foringer, Nagisa Auto lenkestag, Öhlins coilovers, Cusco tårnstag foran, Suzuki Sport stag bak.

Felg og dekk: 7x17” Gram Lights 57G, 215/45 Michelin Pilot Sport

André Nalin

André is the founder and editor-in-chief of The Speed Cartel.

He’s worked as a car and motorcycle writer for more than a decade, covering news, events, as well as writing features and list articles.

After working as a Lead Editor at HotCars, he decided to take what he learned and create his own site, thus, The Speed Cartel was born.

Forrige
Forrige

400 Hk På Bakhjulene — Nissan 300ZX Råskinn

Neste
Neste

En Ung Entusiasts Nissan 350Z-Saga