400 Hk På Bakhjulene — Nissan 300ZX Råskinn

Svart Nissan 300ZX åpent panser

Foto: Tor Håkon

Min kjære far pleide alltid å si “skal du gjøre noe, så gjør det skikkelig”. Det ser ut til at Tor Håkon følger det samme mantraet — etter en lang rekke BMWer kjøpte han sin første bil fra Japan for to år siden, og for en bil!

Helt siden han var guttunge har han hatt lyst på en Z32 Nissan 300ZX, men lenge var det bare en drøm i det fjerne — helt til han fant dette prakteksemplaret, en 1996 2-seters USA modell med twin-turbo motor.

Denne versjonen er også 22cm kortere enn 2+2 utgaven som ble solgt i Europa, og det hersker liten tvil om at den ser litt barskere ut. Tor Håkons bil har også krefter nok til å legge andre sportsbiler bak seg i en sky av dekkrøyk og veistøv.

Her snakker vi med andre ord om bilverdenens versjon av Napoleon-kompleks — kort, men ikke til å kødde med.

Masse Krefter Betyr Mye Moro

Nissan 300ZX motor

Foto: Tor Håkon

Når Tor Håkon kjøpte bilen hadde DTA Motorsport i Nederland allerede oppgradert motoren. Under panseret kan man se at 3.0L V6en har mottatt to Garrett GT2554R turboer, Stillen intercoolere, en Koyo radiator, samt 740cc dyser og en oljekjøler fra Nismo.

Med 1,2 bar ladetrykk sender den nå rundt 400 fullblodshester til bakhjulene. I følge 40-åringen er ikke dette nok, så nå jobbes det med en ny motor, og han er kontinuerlig på jakt etter andre ting som kan oppgraderes og forbedres.

Utallige timer har gått med til å finne ut av hva som er tilgjengelig av performance-deler på markedet, og ikke minst hvilke styrker og svakheter bilen har.

Selv om bilen kom med ferdigbygget motor var den langt fra komplett totalt sett, faktisk var den tilnærmet original ellers. Selvgjort er som kjent velgjort, og her har det gått med mye tid, og sikkert en del penger, for å få den slik den fremstår i dag.

Det første han gjorde var å montere nye bremser, da standard bremsene ikke fungerte så bra i kombinasjon med 400 vårkåte hester. Dette er jo helt klart dårlig planlegging fra Nissans side — det er nesten som man kan tro at Nissan aldri så for seg at denne bilen kom til å ende opp i Tor Håkons garasje.

Bak felgene ser vi nå et sett med Akebono kalipere av samme type som montért på Nissan 370Z Sport/Nismo. Disse komplimenterer OEM+ stilen han har gått for, og de klyper godt mot de massive, todelte skivene. Uten tvil en enorm forbedring over standardoppsettet.

Stilfullt OEM+ Utseende

Nissan 300ZX

Foto: Tor Håkon

Selv om Tor Håkon alltid har vært en fan av Nissans 300ZX, syns han likevel at de ser litt traust ut når de er helt standard.

Siden han liker karosseriet og bilens rene linjer har han som sagt gått for en OEM+ look, slik han mener bilen burde sett ut fra begynnelsen av, og vi kan ikke nekte for at dette ser skikkelig pent ut.

For å få det rette stuket, samt bedre 300ZXens kjøreegenskaper i svingene, har han installert K-Sport coilovere. Dette var i grunn et enkelt valg siden de er de eneste coiloverne med TÜV papirer til Z32 — men kun om de kommer fra den Tyske distributøren.

Japanske WORK Meister L1-3P felger ble valgt på grunn av det klassiske designet, og gullfargen gir en perfekt kontrast mot den svarte bilen. For å være sikker på at de gikk klar av Akebono bremsene og samtidig satt litt innenfor hjulbuene, ble felgene bestilt på mål.

Foran måler de 9,5x19, og er skodd i 245/30 Michelin Pilot 4S gummi. I følge eieren er disse dekkene litt for smale, så når de er slitt ut blir de byttet til noe enda bredere.

Bak er det 10,5x19 felger med monstrøse 295/25-19 dekk — litt valsing og massering av de bakre hjulbuene måtte til for å unngå subbing, og det hele er gjennomført på mest mulig diskret måte.

Diskret er nøkkelordet for resten av bilens utvendige modifikasjoner også. Noen som ikke har spesielt mye kjennskap til disse bilene vil neppe legge merke til at Twinz sideskjørtene, Eightless frontspoileren, og ZthirtyTwo carbon dekselet under frontruten er ettermontert.

Utover det er eksteriøret originalt, og Tor Håkon har ingen planer om å endre noe mer på det.

Nissan 300ZX interiør

Foto: Tor Håkon

Innvendig finner vi noen AEM instrumenter, men ellers er alt standard. Det er jo strengt tatt ikke nødvendig å fikse noe som fungerer. Interiøret er et komfortabelt sted og være, samtidig som det er sportslig nok til å holde sjåføren på plass under litt aktiv kjøring, og vi håper inderlig dette monsteret blir kjørt som det fortjener.

Dersom du har lyst å følge med på utviklingen til Tor Håkons Nissan 300ZX kan du følge ham på Instagram.

Galleri

Navn: Tor Håkon

Alder: 40

Spesifikasjoner

Merke: Nissan

Modell: Z32 300ZX TT 2+0 (USA utgave)

År: 1996

Motor: Tunet av DTA Motorsport i Nederland. Garrett GT2554R turboer, Stillen intercoolere, Nismo 740cc dyser, Koyo radiator, Nismo oljekjøler.

Hestekrefter: Ca. 400 hk på bakhjulene

Ladetrykk: 1,2 bar

Styling/eksteriør: Twinz sideskjørt, Eightless Design frontspoiler, ZthirtyTwo carbon deksel under frontruten (ved viskerne), ellers original.

Lakk: Original, sort KH3.

Interiør: Originalt, foruten noen AEM målere.

Understell og bremser: K-Sport Coilovers, Driftworks HICAS delete kit, Akebono kalipere foran og bak, 355mm to-delte skiver fra Z1.

Felg og dekk: Work Meister L1-3P. 9,5 og 10,5x19. 245/30 og 295/25 Michelin Pilot Sport 4S.

André Nalin

André is the founder and editor-in-chief of The Speed Cartel.

He’s worked as a car and motorcycle writer for more than a decade, covering news, events, as well as writing features and list articles.

After working as a Lead Editor at HotCars, he decided to take what he learned and create his own site, thus, The Speed Cartel was born.

Forrige
Forrige

Sigves Sinnsyke Civic Fra Sandnes

Neste
Neste

Suzuki Swift Sport Bygget For Svingete Veier