S14 Nissan 200SX Som Oser Kjøreglede

Nissan 200SX S14

Foto: Ruben Egeland Aasland

Turboladet, bakhjulsdrevet, og ofte observert sidelengs i svingene, Nissans 200SX S14 med en 200 hesters 2,0L SR20DET motor var en robust konkurrent til de dominerende tyske bilene fra samme periode.

I stand til å oppnå 0-100 på rundt syv sekunder, sammen med et perfekt balansert chassis, og det faktum at den er lett å modifisere, betyr at bilen fortsatt er en solid sports coupe, noe driftingmiljøet skjønte for lenge siden.

Ruben Egeland Aasland fra Kvinesdal ble i 2021 stolt eier av en 1998 Nissan 200SX S14A som snur hoder langs norske veier. Han har alltid hatt interesse for japanske biler, og med litt inspirasjon fra The Fast and the Furious og YouTube har han skapt et råskinn.

Seriøs SR20DET Motor

Nissan 200SX S14

Foto: Ruben Egeland Aasland

Det første Ruben gjorde når han fikk bilen involverte en grundig ombygging av den originale SR20DET-motoren, som ble utført av Tommy Torsteinsbrend og Steffen Høgli.

Selv om prosessen møtte forsinkelser på grunn av lange leveringstider for enkelte deler, lønnet Rubens tålmodighet seg da bilen fikk en helt annen personlighet med den nye motoren.

Listen over deler bør være nok til å overbevise de fleste om at dette er nå noe helt spesielt, for de avslører en grundig tilnærming til ytelse. Her finner vi Eagle Råder med ARP bolter, CP 86,5mm stempler, ogTomei Stål toppakning.

Blokken er borret/honet fra 86mm til 86,5, toppen er totalt gjennomgått med nye ventilstyringer, slipt inn ventiler og nye oljerør over kammene.

En Precision 5858 turbo pumper mer luft inn i motoren, og et sett med Nismo 555 dyser tar seg av bensintilførsel. MaxxECU Street ECU med nytt ledningsnett fra Igelsrud Performance sørger for at alt dette fungerer som det skal. Denne er forøvrig koblet opp til et nettbrett som fungerer som digitalt dashboard.

Motoren har også Audi R8 coiler, ARC Big Wing sump, 3” eksos fra turbo, større intercooler, og alu radiator med doble 12” vifter.

Diverse slitedeler ble selvfølgelig byttet når motoren likevel var ute, så her er det nytt registerkjede, nye kjedeføringer, oljepumpe og vannpumpe. Nytt originalt pakningsett er også brukt på alt, utenom Tomei toppakningen.

Disse modifikasjonene resulterte i 330 ville hingster på bakhjulene og 400 Nm dreiemoment på 1,1 bar ladetrykk. Det sier seg selv at clutchen ikke ville levd et langt liv med sånne krefter, så den ble byttet ut til fordel for en Extreme 6 Puck clutch.

Selv om masse krefter under panseret alltid er moro, har ikke Ruben tøyet strikken for langt. Til syvende og sist, var det kjørbarhet og pålitelighet som sto i høysetet.

Resten Av Bilen Matcher Ytelsene

Nissan 200SX S14

Foto: Ruben Egeland Aasland

Ruben forteller at han hadde egentlig ikke noen spesifikk inspirasjon når det kom til 200SXens styling, men han forestilte seg en bil med en rå look, som samtidig opprettholder en fin balanse med det opprinnelige utseendet.

Siden bilen var såpass plettfri og uten rust hadde han ikke lyst å kutte i den for å installere bredding, så den er langt fra like oppsiktsvekkende som enkelte andre Nissan 200SX bygg.

Men selv om den ikke har et overdrevent modifisert utseende, betyr ikke det at eksteriøret ikke har fått seg en skikkelig overhaling.

Det var allerede montert et bodykit når han kjøpte bilen, så Ruben er ikke sikker på hvem produsenten er. Både frontfanger og sideskjørt hadde fått hard medfart, så han fikset det opp og beholdt det på bilen fremfor å kjøpe nytt.

Bakfangeren har fått seg et stilfullt Z Edition hekkskjørt, og på bagasjelokket er det nå montert en Origin Labo karbonfiber GT vinge, og det er også installert en liten takvinge laget av samme materiale

Med all stylingen på plass trengte bilen noen strøk med lakk og Ruben gjorde jobben selv, med god hjelp fra sin far. Valget falt på originalfargen som bilen kom med, LS1 Deep Fuschia Purple — kun 297 biler i Europa ble levert med denne fargen, og 947 kom med den på verdensbasis.

Fargen er veldig spesiell og endrer seg etter lysforholdene. Det er ikke uten grunn at dette er en av Rubens favoritt aspekter ved bilen, sammen med kjøreopplevelsen.

Kjøreegenskapene har også blitt kraftig forbedret sammenliknet med standard versjonen, takket være et sett med Tein Superdrift Coilovers og Whiteline stabstag foran og bak.

Naturligvis trenger en bil som dette noen fetere felger enn den ble levert med fra fabrikken, så Ruben investerte i et sett med Ultralite GT2 felger, 18x8,5 framme og 18x9,5 bak. Mellom eikene ser man at de originale bremsene fortsatt er på plass, men nå med EBC Yellowstuff bremseklosser.

Interiøret i cockpiten har fått beholde det originale svarte skinnet, som gir en klassisk og tidløs følelse. Mens hovedfokuset på utsiden har vært på ytelse og estetikk, forblir førerens komfort en prioritet innvendig.

Når det er sagt, så har Ruben noen planer for interiøret med tid og stunder.

Bak Kulissene Og Planer For Fremtiden

Nissan 200SX S14

Foto: Ruben Egeland Aasland

Å bygge en bil av dette kaliberet krever ekspertise, og Ruben vil gjerne vise takknemlighet til Tommy Torsteinsbrend og Steffen Høgli for deres uvurderlige bidrag til motorbygget. Andre aspekter, inkludert karosseriet, lakken, samt mindre justeringer, var et felles prosjekt mellom Ruben og hans far.

Når Ruben ser fremover, er det planer om nye felger og oppgraderinger av interiøret på horisonten, men akkurat nå vil han nyte hvert øyeblikk bak rattet i den japanske sports coupen.

Han tenker også å vise den frem på Nissan Sportingtreff til sommeren, og blir sannsynligvis også å finne i Eurorally Norge.

Dersom du vil følge med videre på Rubens 200SX kan du gjøre det på Instagram og TikTok.

Galleri

Navn: Ruben Egeland Aasland

Alder: 20

Yrke: Prosessoperatør

Bosted: Kvinesdal

Spesifikasjoner

Merke: Nissan

Modell: 200sx S14A (Kouki)

År:1998 (registrert første gang i 1999)

Motor: 2,0L SR20DET, totaloverhalt og langt fra original

Hestekrefter: 330 bakhjulshester

Dreiemoment: 400 Nm

Ladetrykk:1,1 bar

0-100 km/t: 7 sek

Toppfart: Vet ikke

Styling/eksteriør: Origin Labo GT vinge, karbonfiber takvinge, Z Edition hekkskjørt, ukjent bodykit

Lakk: Hellakkert LS1 Deep Fuschia Purple — kun 297 i Europa og 947 i hele verden med denne fargen

Interiør: Originalt svart skinninteriør.

Understell og bremser: Tein Superdrift Coilovers, Whiteline stabstag foran og bak,originale bremser med EBC Yellowstuff klosser

Felg og dekk: Ultralite GT2 felger, 18x8,5 framme og 18x9,5 bak Et 35, 4cm spacere

André Nalin

André is the founder and editor-in-chief of The Speed Cartel.

He’s worked as a car and motorcycle writer for more than a decade, covering news, events, as well as writing features and list articles.

After working as a Lead Editor at HotCars, he decided to take what he learned and create his own site, thus, The Speed Cartel was born.

Forrige
Forrige

Restomod Pontiac Firebird 350

Neste
Neste

Toyota MR2 Turbo Med Heftig V6 Motor