Restomod Pontiac Firebird 350

Candy Apple red 71 Pontiac Firebird 350

Forrige uke skrev vi om Anders Engesvolls ‘32 Ford hot rod, men det viser seg at denne karen har flere gromme biler i garasjen.

Han er også stolt eier av denne juvelen, en 1971 Pontiac Firebird 350 som har blitt grundig restaurert og ombygd for å levere en unik kjøreopplevelse.

Brandbuingen valgte å kjøpe bilen ferdig restaurert, og med god grunn. Jobben var utført av Arne Vik fra Skedsmokorset, og Anders visste at denne Firebirden var solid.

Men selv om bilen allerede var restaurert, klarte ikke Anders å motstå fristelsen til å gi den sitt personlige preg etter kjøpet. Inspirert av biler med pro touring/restomod look han hadde sett på nettet og i magasiner, satte han i gang med å gi bilen en aldri så liten ansiktsløftning.

Firebird Med Perfekt Stuk

Candy Apple red 71 Pontiac Firebird 350

Selv om Arne Viks restaureringsarbeid har gitt Firebirden nytt liv, er det Anders’ modifikasjoner som får folk til å snu seg etter den når den kjører forbi.

I sann restomod/pro touring stil, har han klart å beholde andregenerasjon Firebirdens klassiske sjarm, men den har nå moderne oppgraderinger som forbedrer både kjøreopplevelsen og utseendet.

Når bilen var ny kom den kun med aircon som utstyr, og Trans Am stylingen som er på bilen nå er ettermontert. Skarpøyde lesere har kanskje allerede lagt merke til at T/A shaker hood scoopet mangler, og selv om det unektelig ser tøft ut, liker vi de rene linjene den får uten dette.

Det første Anders gjorde når han fikk bilen hjem i garasjen var å montere nye felger og dekk. Firebirden ruller nå på stilige US Mags Rambler-felger som ble bestilt fra Vintage Wheels — en enkel, men effektiv oppgradering som raskt endret Firebirdens utseende.

De stilfulle felgene måler 8.5x18 foran, og bak er de hele 9.5x18. Disse har blitt rammet inn i 225/45-18 Continental gummi foran og respektable 275/45-18 dekk bak.

Bak felgene kan vi skimte noen oppgraderte bremseskiver og klosser, men Anders forsikrer oss at litt sprekere saker er på gang på det området.

Amerikanske biler fra denne æraen er ikke akkurat kjent for å ligge som støpt på veien, men ved å installere et sett med Hotchkis Performance Coil 2.5” har Anders har sørget for at den er milevis bedre i svingene enn standard.

Dette oppsettet gjør også at Firebirden ligger litt nærmere asfalten, og stuket ser unektelig aggressivt ut med de store hjulene som fyller hjulbuene.

Det er tydelig at stylingen og eksteriøret er nøye kuratert, og Amcarentusiaster legger kanskje merke til at fronten har fått noen endringer mellom grillen og spoileren.

Bakspoileren tilfører det lille ekstra som gir Anders den nostalgiske følelsen av Cannonball filmen fra 1976 hver gang han åpner bagasjelokket — vi snakker om Cannonball filmen med David Carradine i hovedrollen her, ikke den med Burt Reynolds.

Kronen på verket er kanskje fargen. Før Anders kjøpte bilen valgte Arne en slående Candy Apple Red-lakk som virkelig skiller seg ut og gir bilen en unik og iøynefallende karakter. Den dype rødfargen er perfekt på en bil som dette, da den fremhever de elegante kurvene og klassiske linjene.

Cockpiten er heller ikke slik som den forlot fabrikken. Her har alt blitt trukket om i beige med rød piping og matchende sømmer, og Firebird logoen er brodert i svart, hvitt og rødt på seteryggen.

1971 var forøvrig det første året Firebirden ble levert med disse bøttesetene med integrert nakkestøtte, tidligere modeller hadde lavere stoler med separat støtte.

Dashbordet matcher resten av interiøret, og rattet har fått røde sømmer for å gjenspeile de røde linjene man finner på setene, ellers er ting stort sett standard innvendig.

En annen ting som inntil videre har blitt beholdt original er motoren.

Pontiac 350 V8 Motor

Anders’ Firebird er utstyrt med en matching numbers Pontiac 350-motor som ble totaloverhalt vinteren 2023. Sammen med Hotchkis Performance oppsettet og de oppgraderte bremsene er bilen en fryd å kjøre.

Både kjøreegenskaper og komfort er overraskende gode, og Firebirden er pålitelig klassiker til tross for alderen. Når det er sagt, så har Anders noen planer om å få litt mer pulver under huven.

Motoren leverer rundt 270 hester nå, og Anders beskriver akselerasjonen som treg, men i en bil som denne handler det mer om den nostalgiske kjøreopplevelsen enn om rene tall.

Han kunne tenkt seg å gjøre litt om på eksosanlegget, montere et annet innsug, kam og topper, og han ønsker seg en TH200R4 girkasse, men om det skjer vil bare tiden vise.

Noe som er garantert er at han kommer til å installere ny diffsperre til våren, og det vil bare gjøre bilen enda bedre og mer moro å kjøre. For kjørt blir den!

Anders alltid til stede på treff, enten med denne Firebirden eller ‘32 hot roden vi har skrevet om tidligere. Han er tydelig stolt av sin Firebird, og biltreff er en perfekt mulighet til å dele den med andre Amcar entusiaster.

For mange er ikke Pontiac Firebird 350 bare en bil; det er en tidsmaskin som tar dem tilbake til den gyldne æraen av amerikanske muskelbiler. All ære til sånne som Anders som holder lidenskapen for klassiske biler i live med et rullende kunstverk som dette.

Galleri

Navn: Anders Engesvoll

Alder: 48

Bosted: Brandbu

Spesifikasjoner

Merke: Pontiac

Modell: Firebird 350

År: 1971

Motor: Pontiac 350, totaloverhalt

Effekt: ca 270 hester

0-100 km/t: Tregt

Styling/eksteriør: Trans Am styling, lettere ombygd front

Lakk: Candy Apple Red.

Interiør: Nytt med røde sømmer.

Understell og bremser: Hotchkis Performance Coil 2.5”, oppgraderte skiver og klosser. Litt sprekere saker er på gang.

Felg og dekk: US Mags Rambler 8.5 og 9.5x18 med 225/45-18 og 275/45-18 dekk

André Nalin

André is the founder and editor-in-chief of The Speed Cartel.

He’s worked as a car and motorcycle writer for more than a decade, covering news, events, as well as writing features and list articles.

After working as a Lead Editor at HotCars, he decided to take what he learned and create his own site, thus, The Speed Cartel was born.

Neste
Neste

S14 Nissan 200SX Som Oser Kjøreglede