Philips Toyota Aristo — En Familie-Racer Fra 90-Tallet

Toyota Aristo HKS livery

Foto: Philip Nowak

Philip Nowak, en 38 år gammel motorsykkeltekniker fra Fredrikstad, lot oss ta en nærmere kikk på sin 1999 Toyota Aristo.

Kjærlighetshistorien startet på nettet, som det ofte gjør i disse dager — i dette tilfellet var det Finn, ikke en datingside.

I mai 2020 solgte han en 2007 BMW E90 utstillingsbil han hadde eid i hele 7 år, noe som for enkelte bilentusiaster nesten kan regnes som en livstid.

Philip satt og scrollet uskyldig igjennom bilannonser på Finn, uten noen som helst intensjoner om å kjøpe ny bil. Han hadde nettopp kjøpt et hus som trengte en skikkelig overhaling, så det ville bli knapt med både tid og penger til et nytt bilprosjekt.

Men vi vet allerede hvordan dette kommer til å ende. Plutselig dukket Aristoen opp på skjermen, og Philip var mildt sagt fascinert.

Etter litt research fant han fort ut at den kom med den legendariske 2JZ-GTE VVTi motoren originalt. Til dags dato er dette fortsatt noe av det råeste Toyota har produsert, og en av de heftigste motorene fra soloppgangens land.

En lørdag i slutten av mai 2020, mens alle andre hamstret toalettpapir, dro Philip avgårde for å ta en nærmere kikk på bilen. Han skulle bare se på den og kanskje ta en liten prøvetur, men det endte selvfølgelig med at han tok den med hjem.

Racing-Inspirert Eksteriør

Toyota Aristo HKS Livery

Foto: Philip Nowak

Philips inspirasjon bak dette Toyota Aristo bygget er rotfestet i hans kjærlighet for stancede og lave biler. Bilene han har bygget tidligere var alltid blanke og strøkne, men denne gangen ønsket han å gå i en ny retning med litt mer racecar- aktig stil og dekor.

I sann stance stil var de første modifikasjonene drastisk senk og feite felger. Et sett med BC coilovers gjør en grei jobb med å få bilen litt nærmere bakken, hvor den hører hjemme.

Work T7R2P felgene måler 19 tommer i høyden og er 9,5 tommer brede, med ET12 innpress. De er svøpt inn i gummi som er cirka like tykk som et par runder med elektrikerteip, og sideveggene har litt strekk for den rette looken.

For å få plass til felgene etter bilen var senket, måtte Philip gi hjulbuene en lett massasje. Det er gjort på en diskret måte, så det er absolutt ikke noe man legger merke til ved første øyekast.

Det man derimot ikke kan unngå å legge merke til er den klassiske HKS dekoren vi har sett på utallige japanske banebiler opp igjennom årene.

Kanskje ikke noe man forventer på en firedørs familiesedan, men det hersker liten tvil om at det gir bilen en utpreget visuell identitet.

Innvendig er Philips Toyota Aristo stort sett som da den forlot fabrikken, men med et par oppdateringer det er verdt å nevne.

Siden han har bygget om bilen fra automatgir til manuell, så har midtkonsollen fått noen endringer. Alle interiørdetaljer er lakkert svart, inkludert taktrekket, som gir den et mørkt og sofistikert utseende.

Fremtidige planer for interiøret inkluderer bøtteseter for å forbedre både estetikk og kjøreopplevelse.

Et Standard Beist Under Panseret

Toyota Aristo HKS Livery

Foto: Philip Nowak

Når panseret løftes ser man en stort sett original Toyota 2JZ twinturbo motor. De eneste oppgraderingene så langt er i form av et Apexi luftfilter og en custom eksos som gir motoren litt ekstra pustehjelp.

Ifølge vognkortet leverer motoren 280hk, og når vi spør om ladetrykk sier Philip at det sikkert er originalt, for det er vel ingen som endrer på det…

Vi vet ikke helt om det var ironisk ment, men vi kan si med sikkerhet at det kommer flere motoroppgraderinger med tiden, da eieren har etterhvert planer om å bygge om til singelturbo.

Siden dette er en eldre JDM bil, så er toppfarten sperret på 180 km/t — det er jo igrunn mer enn nok for bruk på norske veier, men også en relativt smal sak å endre.

Vi nevnte så vidt at Aristoen er konvertert fra automat til manuell kasse. Den nåværende girkassen kommer fra en MK3 Supra med 1JZ motoren og har en custom mellomaksel. Til dette prosjektet bygget han det meste selv, inkludert clutchpedal og girkassefeste.

Han nevner i farten at dersom budsjettet hadde vært større, ville han heller brukt en 160/161 girkasse fra en MK4 Supra.

Bremsene har original størrelse, men skivene er nå hullborret og bedre klosser har blitt montert. For det nåværende oppsettet er dette godt nok, men dersom singelturboen kommer med et hav av ekstra krefter er det sikkert en god ide å oppgradere dem videre.

En Stor Takk Til Alle Involverte

Toyota Aristo HKS Livery

Foto: Philip Nowak

Philip Nowaks Toyota Aristo er et unikt syn på veien. Blandingen av stance og ræsarbil er absolutt ikke noe man ser hver dag, og bilen er som sagt langt fra ferdig.

Philip ønsker å takke sin bror Jan Fredrik Nowak, Jens Liane, Kim Andre Antonsen hos NYPOLERT, og Erik Gjermundsen hos Autosign for deres hjelp og støtte gjennom byggeprosessen.

Dersom du vil følge med videre på bilens utvikling kan du følge Philip på Instagram.

Galleri

Navn: Philip Nowak

Alder: 38

Yrke: Motorsykkel Teknikker

Bosted: Fredrikstad

Spesifikasjoner

Merke: Toyota

Modell: Aristo

År: 1999

Motor: 2JZ-GTE VVTi, Apexi luftfilter, custom eksos

Effekt: 280 hk

Ladetrykk: Sikkert originalt

Toppfart: 180 km/t (JDM bil med fartssperre)

Lakk: Original med custom HKS livery.

Interiør: Originalt, men bygget om midtkonsollen for manuell ombygging, lakkert taktrekk og alle detaljer svart.

Understell og bremser: Hullborrede skiver og bedre klosser.

Felger: Work T7R2P 19x9.5 ET12

André Nalin

André is the founder and editor-in-chief of The Speed Cartel.

He’s worked as a car and motorcycle writer for more than a decade, covering news, events, as well as writing features and list articles.

After working as a Lead Editor at HotCars, he decided to take what he learned and create his own site, thus, The Speed Cartel was born.

Forrige
Forrige

Ulv I Fåreklær — S13 Nissan 200SX Med V8 Motor

Neste
Neste

Sigves Sinnsyke Civic Fra Sandnes