Mazda 323 GT4-R — Et Rallymonster For Gatebruk

Mazda 323 GT-R

Foto: Stian Edvardsen

Mazda er kanskje mest kjent for sine ikoniske sportsbiler, som MX-5 og RX-7, men før deres Jinba Ittai etos var en realitet, prøvde de seg på noen av verdens tøffeste rallyetapper.

På 80 og 90-tallet eksperimenterte Mazda med rallybiler basert på den populære 323 modellen, og de hadde faktisk litt suksess i Gruppe A.

Stian Edvardsen fra Vesterålen var en av dem som så potensialet i disse bilene i ung alder. En kar i nærområdet kjørte rundt i en Mazda 323 GT-R, en bil Stian synes var noe av det tøffeste han hadde sett på den tiden. Etter å ha fått en prøvetur i den, ble det raskt bestemt at han skulle ha et slikt råskinn.

I august 2006 fikk han endelig kloa i den 323 GT-Xen du ser her, men han har bygget den om til en GT-R, en modell som i utgangspunktet var forbeholdt det japanske markedet.

Strengt tatt er det ikke helt korrekt å kalle dette en 323 GT-R, så Stian har døpt den GT4-R.

Nå tenker du kanskje at det navnet høres litt rart ut, siden både GT-X og GT-R modellen hadde firehjulstrekk. Vel, kanskje det hjelper om vi kaller den GT-Four-R?

Stian er den første til å innrømme at det originale Mazda drivverket ikke er det mest solide, men Toyota er jo derimot kjent for å lage ganske skuddsikre saker.

Løsningen ble derfor å bruke et drivverk fra Toyota Celica GT-Four, en legendarisk rallybil som ble rattet rundt på grusveier av ingen ringere enn Carlos Sainz — han fikk forøvrig en egen Celica GT-Four Carlos Sainz Edition modell oppkalt etter seg, men nå sporer vi litt av her.

Med GT-Four drivverket på plass, kunne Stian øke effekten til et nivå som ikke har vært sett i rallyverdenen siden Gruppe B bilene fløy imellom tilskuere (noen ganger med fatale konsekvenser)… men Stians GT4-R er bygget for gatebruk, ikke skogsveier.

Toyota GT-Four Drivverk På Mazda 323 GT-R

Mazda 323 GT-R Celica GT4

Foto: Stian Edvardsen

Stian hadde funnet en oppskrift på å bygge om sin Mazda 323 GTX til Toyota Celica GT-Four drivverk, som er mye mer solid enn det originale.

Med det installert ville det bli mulig å hente ut mye mer effekt fra motoren, uten å ende opp med enten søvnløse netter eller mareritt om girkassedeler og akslinger som ligger strødd utover asfalten.

Selv om han hadde funnet en løsning på problemet, var det ikke så enkelt som å kjøpe delene og skru dem på. Her krevdes det en god del planlegging og research, for ikke å snakke om arbeidet med å faktisk få alt til å passe sammen.

Adapterplate var bolt-on, men det måtte slipes plass til startmotor, og boltene der girkassen festes til adapterplaten. Bunnpannen måtte kappes og sveises om siden Toyota har mye større fordelingskasse, og den måtte også slipes ned.

Siden Toyota akslingene var lengre enn Mazdas, brukte Stian bærekuler fra Mazda RX7. Mellomakslingen måtte bygges om, og det samme var tilfelle med traversen bak for å få Toyota diffen på plass.

Han måtte også finne en spesiell clutch, for selve clutchen skal være til Mazda, men med Toyota spline. I tillegg har man ting som girkabler, girskifter, osv. Dette var alt annet enn plug and play, men når vi ser sluttresultatet liker vi å tro det var verdt det!

Nå som drivverket var på plass, kunne Stian endelig lokke ut flere hester fra Mazdamotoren, og det virker ikke som den har noen problemer med å takle mer effekt enn den japanske bilprodusenten hadde tiltenkt.

Mazda 323 GT-R Motor Med Seriøs Effekt

Mazda 323 GT-R motor turbo

Foto: Stian Edvardsen

Stian har klart å presse 500 elleville ponnier og 455 Nm dreiemoment inn i den 1,8-liters Mazda 323 GT-R motoren. Effekten målt på alle fire hjulene er rundt 420 hk, og dette er med usle 1,39 bar ladetrykk og på 98 oktan bensin — til våren er det snakk om et E85 tune, med tilhørende effektøkning.

Det har selvfølgelig ikke vært enkelt å få den til å yte disse effektsifrene, noe som gjenspeiles i listen over deler.

GT-X motoren har blitt sendt til de evige jaktmarker, og han har istedet brukt en Mazda 323 GT-R blokk og veiv, med CP stempler som er dreid ned for å få riktig kompresjon. Manley H-profil råder, ACL Race lager, Billet Oljepumpe som er mye kraftigere en original, ATI Superdamper, og det er et lettere svinghjul med Tilton Twindisc clutch.

Toppen er portet og planet, kammer er slipt om til 282, det er mekaniske ventil løftere, rustfrie Manley ventiler, oppgraderte fjører, Fidanza justerbare kamhjul, Cometic 4-lags stål toppakning, samt Gates Racing kevlar registerreim.

Vi er langt fra ferdige her! Det er en custom innsugsmanifold der plenumet er “aftermarket” til Mitsubishi Lancer Evo med maskinert Mazda flens som er sveiset på.

Stian måtte også frem med målbåndet for å få laget en custom turbomanifold av et firma i statene. Det er en Pulsar G25-550 turbo, 3-tommers rustfri eksos fra turbo og bak som han sveiset selv, 3-tommers intercooler med 3-tommers rørgang som går til et 3-tommers gasspjeld.

Tial 38mm wastegate og Tial dumpventil, åpent luftfilter, Bosch 1300cc dyser, større fuelrail, Aeromotive bensintrykksregulator, Wallbro 520l bensinpumpe og filter som støtter E85.

Link G4+ Ecu, Veivtrigger system fra Mazda MX-5, EGT sensorer på hver sylinder, custom alu radiator og oljekjøler på girkassen, og coil on plug fra Toyota.

Her har det nok gått med flere kroner og arbeidstimer enn vi kan forestille oss, men resultatet snakker for seg selv.

Stian har ikke testet verken 0-100 tider eller toppfart enda, men med tanke på at dette er en liten og lett bil med firehjulstrekk og nok motor til skremme Fanden på flatmark, tror vi så absolutt at den er morsom å kjøre.

Det hjelper jo også på at den ser ut som en skikkelig rallybil fra 90-tallet, og det er alltid moro å se i speilet når folk snur seg etter bilen.

Mazda 323 GT4-R, En Rally-Inspirert Nakkevrider

Mazda 323 GT-R

Foto: Stian Edvardsen

Stian liker virkelig Mazdaens 90-talls rally-look, og synes det er noe av det råeste som fins. Vi har null problemer med å si oss enige med det.

Bare se på den aggressive fronten! Med de sinna, runde lyktene i fangeren og massevis av luftinntak er det lett å dra assosiasjoner til to andre rallybeist som regjerte på den tiden — 90-tallets Mitsubishi Lancer Evolution og Subaru Impreza WRX modeller.

Sett fra siden har bilen et aldri så lite “underbitt”, og dette er faktisk sånn 323 GT-R så ut rett fra fabrikken, så her er det ingen bodykit eller hjemmesnekrede løsninger, kun originaldeler.

Eieren informerer oss om at bilen har stått i 10 år nå, som er den tiden det har tatt å totalrenovere den. Den ble plukket ned i molekyler, sandblåst, og fikk noen strøk med lakk i Mazda originalfargen.

Skarpøyde lesere har kanskje lagt merke til at hjulbuene ikke ser helt standard ut, og det stemmer. Bilen er nå breddet 4 cm på hver side ved hjelp av hjulbuer fra VW Golf 4 som har blitt sveiset på.

Stian har virkelig ikke spart på noe når det gjelder delene som er brukt på denne unike Mazdaen. Her finner man ikke billige kopideler, alt kommer fra annerkjente produsenter og han har kun plukket fra øverste hylle. Som han sier, “det er bedre å kjøpe riktig første gang”, og i det lange løp sparer han nok både tid og penger på den strategien.

For å fullføre rally-looken har han gått for et sett med hvite Avid1 AV6 felger, og disse er skodd med Federal 595 RS-R gummi.

Bak felgene kan man skimte et Wilwood Ultralight Big Brake kit foran, og bak er det montert EBC skiver som egentlig hører hjemme på en Mazda 6, komplett med sintere bremseklosser. Det er også installert stålomspunne bremseslanger som gir bedre pedalfølelse og feedback til sjåføren.

K-Sport coilovers, justerbare armer med uniballs og polyforinger rund baut (de foringene som ikke kunne skaffes ble dreid ut i rustfritt stål) gir bilen det perfekte rallystuket, samtidig som bilens kjøreegenskaper er betraktelig forbedret. Hvem sier man ikke kan få i både pose og sekk?

Innvendig har Stian montert et komplett interiør fra Mazda 323 GT-R modellen og et Sparco ratt. Han har også forlenget girstangen litt for å gi den mer rally-stil. Bøttestoler har han liggende, men han har ikke helt bestemt seg for om de skal brukes eller ei.

Avslutningsvis

Mazda 323 GT-R

Foto: Stian Edvardsen

Det må kunne sies at Stian virkelig har funnet drømmebilen. Den har vært i hans eie siden august 2006, og de siste 10 årene har han brukt utallige timer og kroner på totalrenovering og ombygging.

Han tror neppe det blir noe nytt prosjekt med det første, så han regner med at denne blir værende i garasjen i en god stund fremover. Han legger til at det meste er til salgs for den rette summen, men først vil han få bilen godkjent og bruke den selv litt før et eventuelt salg.

Det meste som er gjort på Stians Mazda 323 GT4-R har han taklet på egen hånd, men han har også hatt god hjelp fra kompiser når det var nødvendig, så de fortjener absolutt en takk for innsatsen.

Når vi spør om bilen er ferdig nå, kommer det frem at han vurderer andre kammer, carbon akslinger, nytt ledningsnett, samt litt andre ting for å spare vekt. Litt mer effekt er han heller ikke fremmed for, men det skal være "safe". Han sikler også på en dogbox, men er ikke sikker på om det er det rette valget i en gatebil.

Med tiden håper han å kunne ta den med på diverse treff og banekjøring. Nærmeste bane er ACR — en av de beste banene i norden — så der skal han nok få kjørt fra seg all frustrasjonen fra det siste tiåret.

Dersom du vil følge med på 323 GT4-R prosjektet kan du følge Stian på Instagram.

Galleri

Navn: Stian Edvardsen

Alder: 36

Yrke: Stillasmontør offshore

Bosted: Vesterålen

Spesifikasjoner

Merke: Mazda

Modell: 323 GT-X (GT4-R)

År: 1991

Motor: Særdeles ombygd Mazda 323 GT-R BPT 1.8L DOHC turbo I4.

Effekt: 420 hk på hjulene - 500 i motor.

Dreiemoment: 455 Nm

Ladetrykk: 1.39 bar

0-100 km/t: Ikke testet

Toppfart: Ikke testet

Drivverk: Toyota Celica GT-Four

Styling/eksteriør: Originalt Mazda 323 GT-R. Breddet 4 cm på hver side

Lakk/wrap: Original Mazda hvit

Interiør: Komplett Mazda 323 GT-R, Sparco ratt, forlenget girstang

Understell og bremser: Wilwood Ultralight Big Brakes foran. Mazda6 EBC skiver og bremseklosser bak. Stålomspunne bremseslanger. K-Sport coilovers, justerbare armer med uniballs, foringer av polyuretan eller rustfritt stål.

Felg og dekk: Avid1 AV6 felger med Federal 595 RS-R dekk.

André Nalin

André is the founder and editor-in-chief of The Speed Cartel.

He’s worked as a car and motorcycle writer for more than a decade, covering news, events, as well as writing features and list articles.

After working as a Lead Editor at HotCars, he decided to take what he learned and create his own site, thus, The Speed Cartel was born.

Forrige
Forrige

Einser Golf Bygget Helt Etter Euro-Stil Boka

Neste
Neste

Drifting-Inspirert Lexus IS200