Einser Golf Bygget Helt Etter Euro-Stil Boka

Lofoten grun Golf 1

Foto: Oliver Hedlund Olseng

Det hersker ingen tvil om at Oliver, fra Råde i Østfold, har stil og smak. 20-åringen har bygget en 1976 modell Golf L som er særdeles clean og estetisk tiltalende.

Her finner vi ikke over-the-top Berg Cup bredding, billige kopifelger, eller noe som helst annet som kun er montert for å tiltrekke oppmerksomhet.

Istedet er det helheten bak Olivers bil som teller, og i Golf 1 universet er det lite som slår et stilrent OEM+ bygg.

Oliver forteller at faren oppdro ham på VAG produkter, så helt fra barnsben av har han vært på stø kurs, og VW Golf 1 er en bil han alltid har hatt lyst på.

Rett etter han var konfirmant i 2018, så han den grønne Golfen parkert hos naboen. Timingen kunne jo ikke vært bedre — en ung mann med lommene fulle av penger — vi vet jo alle hvordan dette kommer til å ende.

Etter å ha kvittet seg med en neve konfirmasjonsdollars var han nå den stolte eier av en Einser Golf lakkert i den ikoniske Lofoten Grün fargen — uten tvil den beste fargen disse bilene ble levert med.

Oliver er tydeligvis enig, for bilen skal slipes ned og hellakkeres i samme farge i løpet av vinteren.

Med bilen på plass på tunet, var det bare å gå i gang med å bestille deler for å gjøre den mer unik.

Clean OEM+ Look

Foto: Oliver Hedlund Olseng

Oliver har fulgt VW entusiastenes modifiseringshåndbok til punkt og prikke. I sann Euro-stil har han gått for rene originallinjer, old-school kromlister og detaljer, superlavt stuk, og brede, klassiske BBS felger med fet kant og strekt gummi.

Foran, bare noen centimeter over asfalten, finner vi en liten frontleppe , og fangeren er den klassiske små versjonen med krom som tidlige Golfer kom med originalt — senere fikk de litt større fangere i svart plast, og de er langt fra like stilfull.

Det er kromlister rundt grillen og vinduene, og Oliver har til og med beholdt de originale oransje blinklysene samt baklyktene. Mange velger å oppdatere disse med lykteglass i såkalte “crystal” eller “clear” stil, men vi liker at han har beholdt den periodisk korrekte looken.

En ting som ikke hører hjemme på denne bilen, men som virkelig kler den, er de svarte Golf GTi hjulbuelistene. Mange Euro-look Golf eiere velger å ikke bruke dem, men de gir unektelig bilen et litt mer sportslig og sinna utseende.

Under hjulbuene er det et sett med 15-tommers BBS RM012 felger med 2-tommers leppe bak og 1 tomme foran. Igjen, helt etter boka, og det er vanskelig å forestille seg et bedre felgvalg — spesielt med gullfargen som en kontrast til det grønne.

Felgene er skodd med særdeles smal 165/45-15 gummi foran og litt bredere 185/45-15 bak, fordi Oliver synes litt strekk er tøft.

For å få Golfen så nærme bakken som mulig, har det blitt installert luftunderstell fra TA Tecnix — veldig greit dersom man har korte bein eller lider av ekstrem høydeskrekk, og så ser det jo unektelig ganske så frekt og aggressivt ut.

Innvendig er det langt i fra aggressivt, men ganske så koselig 70-tallsstil. Det brune interiøret er originalt, men med ny skumgummi i stolene foran. Oliver sier dette er en bil som brukes, så det skal bare være i orden, rett og slett.

Et Uventet Motorvalg

Foto: Oliver Hedlund Olseng

Mange VW Golf entusiaster velger å bytte ut original motoren med en 16-ventilers GTi motor, en G60 motor med den berømte (og beryktede) G-Lader kompressoren, eller kanskje en 1,8 turbo fra en Golf IV.

Man finner ikke noen av disse under panseret på Olivers bil. Istedet er det montert en 1,6L fra en 1996 VW Polo. Ikke noen kraftpakke sånn i utgangspunktet, men den er selvfølgelig ikke helt original lenger.

Den har fått 2 Weber 40 forgassere, smidd innmat, rustfri eksos, og diverse andre godsaker. Effekten anslås til å være rundt 100-120 hester. De første årene kom Golf GTi med 1,6L motor som produserte rundt 110 hester, så Olivers prosjekt er helt innafor på motorfronten også.

Det høres kanskje ikke så imponerende ut, men i en bil som veier under 800 kg er det mer enn nok til å ha litt moro på svingete veier, og den klarer å presse speedometernåla et stykke forbi 180 km/t.

Bremsene har selvfølgelig blitt oppgradert for å takle de ekstra kreftene. Bak BBS felgene kan man så vidt skimte et sett med 239mm Golf 1 GTi skiver foran, og tromlene bak har blitt erstattet med skiver fra en Golf 2 GTi.

Fremtidsplaner

Foto: Oliver Hedlund Olseng

Oliver har, som tidligere nevnt, planer om å hellakkere bilen i samme farge. Utover det er han ikke helt sikker på hva fremtiden vil bringe.

Når sant skal sies, er han ganske fornøyd med bilen slik den er nå, men det blir kanskje muligens en litt kraftigere motor om noen år.

Bilen skal ihvertfall kjøres og vises frem så mye som mulig. Gatebil, samt diverse Volkswagen og veterantreff er på tapetet til våren og sommeren.

Dersom du vil følge Oliver og hans grønne Golf 1 videre, så kan du gjøre det på Instagram, bare ikke spør om bilen er til salgs.

Når vi spurte om han har vurdert å selge, var svaret at han har eid bilen siden han var konfirmant, og skal ha den til han dør!

Galleri

Navn: Oliver Hedlund Olseng

Alder: 20

Yrke: VW mekaniker

Bosted: Råde, Østfold

Spesifikasjoner

Merke: Volkswagen

Modell: Golf

År: 1976

Motor: 1,6L fra 1996 VW Polo, smidd innmat, 2 Weber 40 forgassere, rustfri eksos

Effekt: ca 100-120 hk

Toppfart: 180+

Styling/eksteriør: OEM+, GTi hjulbuelister, kromlister, OEM frontleppe, OEM bakspoiler, små fangere

Lakk: Original Lofoten Grün

Interiør: Originalt, ny skumgummi i seter foran

Understell og bremser: TA Tecnix luftunderstell, Golf 1 GTi bremser foran, Golf 2 GTi bremser bak

Felg og dekk: 15” BBS RM012, 165/45 dekk foran, 185/45 bak

André Nalin

André is the founder and editor-in-chief of The Speed Cartel.

He’s worked as a car and motorcycle writer for more than a decade, covering news, events, as well as writing features and list articles.

After working as a Lead Editor at HotCars, he decided to take what he learned and create his own site, thus, The Speed Cartel was born.

Forrige
Forrige

Klassisk 1932 Ford 3-Window Coupe Hot Rod

Neste
Neste

Mazda 323 GT4-R — Et Rallymonster For Gatebruk