Klassisk 1932 Ford 3-Window Coupe Hot Rod

32 Ford Hot Rod

Foto: Anett Vik

For første gang her på Høyoktan skal vi nå ta for oss en Amerikansk bil. Dette er Anders Engesvolls ‘32 Ford 3-Window Coupe hot rod, og for en bil!

Den er helt ulik alt annet vi har skrevet om tidligere, og det hersker ingen tvil om at den 48 år gamle hot rod-entusiasten fra Brandbu er i besittelse av noe man ikke ser hver dag på norske veier.

Bilen ble importert og ombygd av Trond Larsen for over 20 år siden, deretter tok Torbjørn Hvam over og videreutviklet den.

Anders så bilen for første gang i 2010, da en bekjent eide den. Nesten et tiår passerte før han fant ut at han faktisk hadde lyst på en hot rod selv, og ved ren tilfeldighet kom han over noen fristende bilder av den samme bilen på Facebook i 2019.

Hot roden befant seg nå i Bergen, og han kunne ikke motstå trangen til å overtale eieren til å skille seg av med den heftige maskinen. Med list og lempe, samt en god dose tålmodighet, klarte Anders til slutt å overbevise ham, og de siste 2,5 årene har den stått trygt parkert i garasjen.

Historien ender selvfølgelig ikke der. Anders er tross alt en ordentlig bilentusiast, så de siste to årene har han utført noen modifikasjoner for å få den slik han ønsket, og dermed begynte det foreløpig siste kapittelet i ‘32 Fordens historie.

Inspirasjon: Våg Å Være Annerledes

32 ford hot rod

Foto: Anett Vik

Det som gjør Anders' hot rod spesiell er at dette er ikke bare en bil; det er en erklæring. Beslutningen om å omfavne unikhet spilte en rolle i hver modifikasjon som ble gjort, og gjenspeiler Anders' ønske om å skille seg ut på norske veier og biltreff.

Anders' hot rod eventyr involverte en rekke oppgraderinger og modifikasjoner. Den første endringen han gjorde var eksos cut-outs, og det markerte begynnelsen på en transformasjon. Etterhvert som ideene strømmet på, fulgte oppgraderingene etter.

I Anders’ egne ord var “dare to be different” filosofien bak bygget, og det har ført til at den nå skiller seg ut fra en del andre hot roder.

En Kraftpakke

32 ford hot rod burnout

Foto: Anett Vik

Under det flammelakkerte panseret skjuler det seg en Vortec 350-motor som har fått litt ekstra godis. Her snakker vi kvassere kam, forbedret innsug, ny forgasser, rustfrie headers, og mye mer.

Purister mener kanskje at bilen skulle hatt en motor produsert av Ford, men i hot rod-universet gjelder ikke de reglene, og gjennom årenes løp har GM V8eren bevist at den er pålitelig.

En annen fordel ved den er at det er relativt enkelt å lure ut litt mer effekt, og Anders kan nå skryte av omtrent 360 hester og 520 Nm dreiemoment. Og det er før han skrur på lystgassen, som spruter inn 150 ekstra gamper.

Å si at disse hestene sparker greit fra seg i en bil som bare veier 1100 kilo er nok en underdrivelse. Alt blir sendt rett til bakhjulene via en TH700R4 automatkasse med fire gir og overdrive, og en Ford 9'' bakaksling med Moser alu-hus og Truetrack diff sperre.

Anders sier bilen er “rimelig kjapp” fra stillestående til 100 km/t, og toppfarten er nok langt over 200 — men det har han ikke tatt sjansen på å finne ut da den er litt “følsom” når farten nærmer seg 190. Dette var selvfølgelig noe han testet på Autobahn.

Det vi kan si med sikkerhet, er at denne hot roden ikke bare er for show, den er et beist på veien, takket være et understell som matcher effekten.

I motsetning til mange andre hot rods, finner du ikke bladfjærer her. Foran er det montert coilovers i rustfritt stål, og bak er det coilovers med 5-link oppheng. Det er jo greit å kunne stoppe også, og med Wilwood skivebremser både foran og bak byr nok ikke det på noen problemer.

En Symfoni Av Deler

32 Ford hot rod

Foto: Anett Vik

Anders’ hot rod er definitivt ikke en “sleeper”. Her har vi et eksteriør som matcher motoren, og vel så det. Verken han eller de tidligere eierene har snudd på kronene i jakten på å bygge en unik hot rod.

Glassfiberkarosseriet fra Downs har en front av stål, Torbjørn Hvam fikk noen til å lakke flammene mens han eide den, og pinstripes ble gjort av “line doctor” Herb Martinez fra California.

I sann hot rod-stil er det montert en massiv, skinnende blank grill som må være et lite mareritt å holde ren, samt to svære lykter som holder den med selskap — disse har forøvrig integrerte blinklys også, som gjør utseendet litt mer cleant.

Det er kromdetaljer hvor enn man ser, inkludert den bittelille monoviskeren som er montert over frontruta — som forøvrig er rammet inn som et kunstverk.

Under de klassiske skjermene med elegante kurver, er det et sett med American Racing felger med fet kant. 6x15 foran med 195/65 Hoosier gummi, og 9,5x17 bak som er skodd med noen solide 245/65 såler av samme merke.

Innvendig fortsetter det på samme viset, og dem som har et øye for detaljer kan kose seg i timesvis. Ifølge Anders er trivselen høy inni den lille kassa, og det tror vi på.

Interiøret kommer fra annerkjente Sybo i Sverige, og man finner også et proffbygd Kenwoodanlegg med tv/multimediaskjermer.

Aircon og varmeapperat fra Vintage Air øker komfortnivået betraktelig. Det er elektriske vinduer og baklokk, samt fjernstyrte pop-out dørlåser, og mye mer som legger de siste detaljene til dette rullende kunstverket.

Planer Og Takknemlighet

32 Ford hot rod interiør

Foto: Anett Vik

Når vi spør om det er noen planer for fremtiden, hinter Anders om potensielle modifikasjoner til våren, men han velger å holde detaljene hemmelige inntil videre.

I kameratskapets ånd vil Anders takke Werksta Hadeland, John Reinsborg og Steffen Hagen for deres uvurderlige bidrag til ‘32 Fordens slående estetikk og kraftfulle ytelse.

Galleri

Navn: Anders Engesvoll

Alder: 48

Bosted: Brandbu.

Spesifikasjoner

Merke: Ford

Modell: 3-Window Coupe

År: 1932

Motor: Vortec 350, byttet kam, innsug, forgasser, montert rustfrie headers ++

Gir: TH700R4 kasse, Ford 9'' bakaksling med Moser alu-hus og Truetrac sperre

Effekt: 360 hk + 150 ekstra med lystgass

Dreiemoment: 520 Nm

0-100 km/t: Raskt nok

Toppfart: Langt over 200 km/t

Hjulene er american racing 6x15 med 195/65-15 og bak 9.5x17 med 245/65-17

Interiør: Sybo custom, proffbygd Kenwoodanlegg med tv/multimediaskjermer. Vintage Air aircon og varmeapperat, el-vinduer og baklokk ++

Lakk: Rød med flammer og pinstripes

Felg og dekk: American Racing, 6x15 med 195/65-15 foran, 9.5x17 med 245/65-17 bak

André Nalin

André is the founder and editor-in-chief of The Speed Cartel.

He’s worked as a car and motorcycle writer for more than a decade, covering news, events, as well as writing features and list articles.

After working as a Lead Editor at HotCars, he decided to take what he learned and create his own site, thus, The Speed Cartel was born.

Forrige
Forrige

M-B 190E Evo II - En DTM Homologasjonsbil På Norske Veier

Neste
Neste

Einser Golf Bygget Helt Etter Euro-Stil Boka