Høyoktan

View Original

Turboladet Mazda MX-5 Mesterverk

Foto: Mathis S. Beritsveen

Hvis det er én ting vi har lært av Mathis S Beritsveens historie med sin 1999 Mazda MX-5, er det at spontanitet kan være en velsignelse i bilverdenen.

Brumunddølingen, som jobber som energimontør for jernbanen, cruiser langs Mjøsa i sin MX-5, en bil som har vært i hans eie siden 2020. Men dette er langt fra en standard MX-5.

Gjennom årenes løp har 30-åringen forvandlet den sjarmerende roadsteren til en brølende hyllest til individualitet og motorkraft som har vært utstilt på Oslo Motorshow to år på rad.

En Skatt Til Rett Pris

Foto: Mathis S. Beritsveen

Historien begynte med et tilfeldig møte — på jakt etter en ny og spennende bil som kunne gjøre hverdagen litt mer interessant, snublet Mathis over en billig, mørk blå MX-5 på nettet.

Etter å ha utvekslet noen meldinger med eieren tok han en sjefsavgjørelse, og en knapp halvtime senere var han allerede på vei for å ta den nærmere i skue.

Den var ikke i nærheten av det du ser på bildene her. Det var store skader og masse rust, i tillegg var vinterdekkene mildt sagt elendige. Mange av oss hadde nok returnert hjem med halen mellom beina, men ikke Mathis —  han så potensialet i den velbrukte og værbitte sportsbilen, og navigerte den hjem på kalde norske vinterveier, sikkert med et egg under gasspedalen for å holde hekken i sjakk.

Fra Spontanitet Til Inspirasjon

Foto: Mathis S. Beritsveen

Selv om bilkjøpet i seg selv må sies å være et impulskjøp, er Mathis' inspirasjon for bygget som det fremstår i dag alt annet enn tilfeldig. I en søken etter særpregenhet falt han ned i kaninhullet som er sosiale medier, på jakt etter deler som ville få MX-5en hans til å skille seg ut fra mengden.

I begynnelsen tok spontaniteten over, og bilen fikk modifikasjoner etter hvert som anbefalinger strømmet inn og lønnen var tilgjengelig på konto.

Den første fasen så installasjonen av Technic coilovers, et halvbur, og Sparco bøttestoler. Alt ble bestilt samtidig, men i dag er det bare halvburet som består, resten har blitt endret.

Mer Maskulin MX-5 Skal Man Lete Lenge Etter

Foto: Mathis S. Beritsveen

Etterhvert som bilen utviklet seg, ble nøye planlegging drivkraften bak bygget. Mathis kan med stolthet si at han var den sjette personen globalt med et Krotov breddekit montert — et emblem på hans dedikasjon som en trendsetter i MX-5 miljøet.

Det tok en vinter å få på Krotov breddingen, og i den samme perioden ble det også folie og diverse rustsveising.  Folien kom fra Tinybotvinyl og han var muligens den første i Norge med vinyl fra dette merket. MX-5en er definitivt den eneste med denne fargen, Tinybotvinyl Space Gold Blue, og den er også demobil for vinylfirmaet.

Det hersker nok liten tvil om at denne bilen kan få selv den mest stoiske bilhater til å snu seg både en og to ganger når den kjører forbi.

Selv om MX-5en allerede ser gjennomført flott og sinna ut, er den langt fra ferdig, og Mathis mangler ikke akkurat planer og ideer for videreutvikling.

Nå som vinteren setter inn skal det installeres en hardtop han har vært på venteliste for i to år, breddingen skal formes inn, og interiøret skal også få seg en overhaling.

Motor Som Matcher Utseendet

Foto: Mathis S. Beritsveen

Mazda MX-5 er kjent for å være en av de morsomste bilene vanlige folk kan kjøpe. Til og med Christian von Koenigsegg har uttalt at det er favorittbilen hans. Når det er sagt, så skal det også nevnes at de er ikke blant de kraftigste modellene på markedet.

Originalt leverte 1,8 literen under panseret på Mathis’ bil rundt 140 hester, men det endret seg kjapt når han installerte en Garrett GBC20-300 turbo. Litt pustehjelp førte til en økning på 100 elleville hingster, og den sender nå hele 240 hk og 305 Nm dreiemoment rett til bakhjulene med et ladetrykk på 1,1 bar. Kanskje like imponerende er det faktum at dette er godkjent i vognkortet

Mathis' MX-5 ikke bare et visuelt mesterverk, men har også krefter som matcher det macho utseendet. Selv om han ikke er helt sikker på hvor lang tid det tar å gå fra stillestående til 100 km/t, kan vi trygt si at det er mye raskere enn en gjennomsnittlig MX-5. Det er ikke uten grunn at turboen er favoritten hans av alle oppgraderingene som er utført.

Det er heller ikke godt å si hva toppfarten er. Rundt 180-190 km/t (på bane, selvfølgelig) begynner den å føles litt lett i fronten, men har fortsatt mer å gi. Med ny aero og mer nedoverkraft vil det nok bli mulig å pushe speedometernålen i den lille roadsteren lengre ned. Allerede nå blir intetanende konkurrenter tvunget til å spise støv, så dette har absolutt potensiale til å bli en hverdagsrakett.

Kreftene Må Holdes I Sjakk

Foto: Sander Dovran Fossum

Som tidligere nevnt, varte ikke de opprinnelige Technic coiloversene lenge. Disse har blitt byttet ut med et sett ST XA coilovers, som også gir den et skikkelig aggressivt stuk. Det er nå Destroy or Die øvre camber armer front og bak, og alt av understell har blitt sandblåst og pulverlakkert.

Det er allerede planer om å oppgradere bremsene til noe større etterhvert, men foreløpig gjør EBC racing skiver og klosser en god jobb når litt fart må skrubbes av før en sving.

For maks stilpoeng ruller MX-5en på et sett Work Equip 01 felger. Det er et “staggered” oppsett, bestående av 15x9 foran, med 245/40 Nankang AR1 gummi, og 15x10 bak, rammet inn i imponerende 275/35 dekk.

Dette oppsettet er uten tvil godt nok til å holde bilen på veien, selv når det går litt fort i svingene — bokstavelig talt.

I tillegg har han investert i et sett rimeligere Japan Racing JR19 felger. Samme felgstørrelse foran, 15x9, og 15x10,5 bak, men nå med billige 195/50 dekk foran og 205/40 bak. Perfekt for banebruk og tøysekjøring.

Et Interiør Med Gyldne Muligheter

Foto: Sander Dovran Fossum

Sparco stolene Mathis installerte kort tid etter han kjøpte MX-5en har blitt sendt til de evige jaktmarker, eller et annet sted for alt vi vet. Nå kan han og en passasjer boltre seg i et par retro Cobra Classic stoler. Et avtagbart Sparco ratt gjør det enklere å komme seg inn og ut av bilen, pluss det ser jo unektelig tøft ut og gir oss litt motorsportvibber.

For å fullføre motorsport-looken har det også blitt installert hydraulisk håndbrekk, pulverlakkert i gull for litt ekstra kontrast. Denne gullfargen finner man også på halvburet, girspaken, og eikene på Japan Racing felgene. Som sagt, gjennomført!

Det originale blå teppet har allerede blitt byttet med et svart, og andre planer for interiøret vil bli realisert denne vinteren, med oppgradert stereoanlegg og lydisolasjon for bedre daglig kjørekomfort.

Arbeidet Bak Kulissene Og Takknemlighet

Foto: Mathis S. Beritsveen

Selv om Mathis gjør det meste av arbeidet selv, erkjenner han takknemlig støtten han har fått fra venner og andre bekjente til prosjektet. Fra rustsveising til å skape en bil med et unikt utseende, har det vært en reise fylt med utfordringer og triumfer. En annen som fortjener takk er lommeboka, som sikkert ser ut som den har fått kjørt seg.

Mathis' MX-5 fortsetter å utfordre konvensjonene og inspirerer en ny generasjon av bilentusiaster. Med en blendende miks av spontanitet, dedikasjon, og visjonær planlegging, fremstår denne turboladede sportsbilen som et monument for lidenskap innen bilbygging.

Dersom du vil se mer av Mathis’ MX-5, kan du ta en kikk på Instagram. For dem som vil se den “in the metal”, blir den helt sikkert å finne på diverse show til våren og sommeren også.

Bilen er dessverre ikke til salgs, da den er bortimot gratis å eie (minus modifikasjonene), men om den noensinne blir ferdig kan han godt tenke seg å bygge en Datsun 240-280Z.

Galleri:

Eier: Mathis S Beritsveen

Alder: 30

Yrke: Energimontør Jernbane

Bosted: Brumunddal. Ringsaker

Spesifikasjoner:

Merke: Mazda

Modell: MX-5 NB

År: 1999

Motor:  Original 1.8L med ettermontert og godkjent Garrett GBC20-300 turbo

Effekt: 240 hk på bakhjulene

Dreiemoment: 305Nm (4700 rpm)

Ladetrykk: 1.1bar

0-100 km/t: Ukjent, men den flytter seg greit

Toppfart: 180/190 km/t med potensiale for mye mer

Styling/eksteriør: Krotov breddekit

Lakk/wrap: Tinybotvinyl Space Gold Blue vinyl

Interiør: Cobra Classic bøttestoler, svart teppe, halvbur, hydraulisk håndbrekk. Girspak, håndbrekk og halvbur er pulverlakkert i gullfarge.

Understell og bremser: ST XA coilovers, Destoy or Die øvre camberarmer, EBC racing skiver og klosser.

Felg og dekk: Work equip 01. Foran: 15x9, Nankang AR1 245/40. Bak: 15x10, Nankang AR1 275-35

Japan Racing JR19. Foran: 15x9, 195/50 budsjett dekk. Bak: 15x10,5, 205/40